Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Αμώς 5,26: καὶ ἀνελάβετε τὴν σκηνὴν τοῦ Μολὸχ καὶ τὸ ἄστρον τοῦ θεοῦ ὑμῶν Ῥαιφάν, τοὺς τύπους αὐτῶν, οὓς ἐποιήσατε ἑαυτοῖς.

 
Στο εδάφιο 5,26 του προφήτη Αμώς, ο προφήτης αναφέρεται στην ειδωλολατρική λατρεία του Ραιφάν, Μολόχ, Χιούν (Κρόνου):

καὶ ἀνελάβετε τὴν σκηνὴν τοῦ Μολὸχ καὶ τὸ ἄστρον τοῦ θεοῦ ὑμῶν Ῥαιφάν, τοὺς τύπους αὐτῶν, οὓς ἐποιήσατε ἑαυτοῖς.

Επήρατε και εφέρατε την σκηνήν του Μολόχ και το άστρον του ειδωλολατρικού θεού σας Ραιφάν, τα είδωλα αυτών, τα οποία κατεσκευάσατε δια τον εαυτόν σας.

Ρεμφάν, Ραιφάν: Όνομα ειδωλολατρικής θεότητας των Αιγυπτίων που λατρεύτηκε από τους Ισραηλίτες στην έρημο (Πράξεις 7:37-50). Πιθανόν πρόκειται για αιγυπτιακή ονομασία του θεού Χιούν, αστέρα του Μολόχ (Πράξεις 7:43). Οι Εβδομήκοντα (Ο') υποστηρίζουν ότι είναι μια ονομασία του Κρόνου (Αμώς 5,26).

Μολώχ: αρχαίος θεός των Μωαβιτών και Αμμωνιτών στον οποίο θυσίαζαν βρέφη. ‘Moloch’ (εναλλακτικά ‘Molech’, ‘Milcom’ ή ‘Malcam’) είναι η απόδοση στα αγγλικά ενός ονόματος που προέρχεται από το εβραϊκό/αραμαϊκό mōlek ή mélekh, με πρωτοσημιτική ρίζα *malk- που σήμαινε πρίγκιπας/βασιλιάς. Στην ελληνιστική κοινή αποδόθηκε με το αντιδάνειο ‘Μολώχ’. Πρόκειται για μια βιβλική θεότητα που η θρησκεία των Χαναναίων συνέδεε με την θυσία μικρών παιδιών.
Ο χαρακτηρισμός ‘Μολώχ’ έχει περάσει και στην καθομιλουμένη για να περιγράφει ένα άτομο ή μια κατάσταση που απαιτεί μια βαριά θυσία. Η μεταφορική χρήση του ονόματος του θεού πηγάζει από την λογοτεχνία (πχ. αναφέρθηκε στο πασίγνωστο βιβλίο Paradise Lost (1667) του John Milton, αλλά και στο πιο πρόσφατο Howl (1955) του Allen Ginsberg).

Χιούν: Ένα άγαλμα/είδωλο πιθανότατα του Κρόνου που λατρευόταν από τους Ισραηλίτες στην έρημο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.